Скъпоценни камъни дирят в Родопите

03 July 2022
БД Онлайн

Нов хит в туризма 

Срещу 250 лв. с чук и длето ровят за несметни богатства 

Доли ЛУКАНОВА

Планински кристали, благородни ясписи, лилави аметисти и още десетки скъпоценни камъни лежат погребани в недрата на Родопа планина. Стотици търсачи на несметни богатства се стичат в горите край град Маджарово. Последните години това се е превърнало в най-новия хит в туризма, показа проверка на "България Днес".

"Това е уникално и същевременно типично за Източни Родопи занимание. Свързано е с подземните богатства на Маджарово и има потенциал да се превърне в златна мина за развитието на местната туристическа индустрия", споделя геологът Васил Бачев.

Васил Бачев кръстосва Източните Родопи от години
Васил Бачев кръстосва Източните Родопи от години

Градът се намира буквално в центъра на кратера на вулкан, изригнал преди повече от 35 милиона години. Вследствие на активната вулканична дейност скалите наоколо крият над 16 вида ценни минерали, скъпоценни камъни и злато.

През 1987 г. младото семейство Надежда и Васил Бачеви свързва завинаги професия и хоби в едно. Двамата участват в геоложките проучвания на района - той като геолог, а тя като геоморфолог,

"През 1996 г. се отдадохме изцяло на страстта си да преоткриваме отново и отново безценните недра на Родопите. През пролетта и есента кръстосваме горите и подготвяме новата си колекция, която след това показваме на хората", допълва Бачев.

Аметистът е сред най-често срещаните минерали
Аметистът е сред най-често срещаните минерали

Всичко, което е нужно, за да намерите скъпоценностите, е да се разходите в района на старата мина или покрай река Арда и да се въоръжите с чук и длето. Все повече туристически фирми са започнали да предлагат специални турове с водачи, които показват точните местоположения на находищата. Една обиколка струва 250 лв., като екскурзоводите ви гарантират, че всичко, което намерите, си остава за вас. Повечето от феновете на това приключение са дами. Най-много са идващите от Пловдив и София. От остарялата мина най-често туристите си тръгват с аметист. Неговата енергия е доста мощна и пречистваща. Счита се, че носи мъдрост и помага при главоболие. Намират се и смайващи с цветовете си ахати и благородни ясписи.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/