“Ергенът” вреден за децата, Би Ти Ви я чака глоба 30 000 лв.

20 May 2022
Паола Хюсеин, Виктория Костова
"Ергенът" Виктор Стоянов в кадър от предаването
"Ергенът" Виктор Стоянов в кадър от предаването

СЕМ обсъди евентуална санкция за медията на първото си заседание с обновен състав

Нямаме покана за среща, казаха от телевизията

Новата тв “Евронюз” объркала Швеция с Швейцария, видели в съвета

Грозни реплики като “българска злобарка”, агресивни и разголени кадри, пошло съдържание навръх Разпети петък - това са част от нещата в риалити предаването “Ергенът”, заради които Съветът за електронни медии вероятно ще санкционира Би Ти Ви. Причината е, че съдържанието му е неблагоприятно за детската аудитория и така нарушава Закона за радиото и телевизията. Ще бъдат наложени и административни наказания, тъй като едва в 5-ия епизод телевизията е обозначила, че в шоуто има продуктово позициониране, което е форма на реклама. Глобата за вредно за децата съдържание е от 15 000 до 30 000 лева, а нарушението на рекламните правила се наказва със санкция от 3000 до 20 000 лв. според медийния закон.

Намерението за санкциите спрямо Би Ти Ви са на обновения състав на СЕМ, който се събра на първото си заседание на 19 май и го излъчи на живо в платформата ZOOM. По закон заседанията на съвета са публични.

Така за първи път в нова роля влязоха избраните преди седмица Пролет Велкова и Симона Велева от парламентарната квота и Габриела Наплатанова, назначена от квотата на президента Румен Радев. Соня Момчилова - също избрана от Радев, водеше заседанието като председател на СЕМ, а Галина Георгиева - единствената, останала от стария състав, отсъстваше.

Предстои да се запознаем с решението и мотивите, изложени по време на първото заседание на регулатора. Към момента няма постъпила покана за среща от страна на СЕМ при нас, коментираха лаконично от Би Ти Ви.

Какво е това “Ергенът”, питат по-възрастните зрители,

докато аудиторията на възраст от 8 до 30 години масово го гледа. Ергенът е фитнес инструкторът Виктор Стоянов и в шоуто 22 девойки се състезават за сърцето му. Една от тях ще бъде избраничката му, за която той ще реши дали ще се ожени, или просто ще продължат да бъдат приятели. Впрочем финалът на шоуто е тази вечер, 20 май. Във всеки епизод едно от момичетата отпада, като на раздяла Виктор му подарява червена роза.

Шоуто не открива топлата вода, то е

по лиценз и се излъчва в още 34 държави по света

Само преди дни - на 13 май, в родината му САЩ по Ей Би Си тръгна 27-ият му сезон.

Манията сред младите у нас обаче дотолкова се е разраснала, че червената роза вече се превръща в символ на раздялата във взаимоотношенията между хората.

По същия начин в уличния език навлезе и репликата на Виктор: “Много мило!”, която той използва непрекъснато, когато получи жест от момиче в предаването. Нещо повече, приятелски компании се събират на домашно парти в петък вечер, за да гледат заедно “Ергенът”.

Факт е, че още с първия епизод преди 3 месеца то стана най-обсъжданото тв предавание заради посредствеността, която много от участничките демонстрират.

“Когато мама ме пита защо не се женя, я карам да гледа “Ергенът”

- това е само един от хилядите подигравателни постове в социалните мрежи. Епизодите наистина предизвикват снизходителни усмивки, но дали са чак за глоба, питат се вече феновете на шоуто.

Мониторингът на “Ергенът”, който беше представен в СЕМ, показва, че еротиката има сериозно присъствие в предаването. Същевременно зрителите обсъждат участничките, както и морала им, още от старта на шоуто.

Наричат го пошло, сексистко шоу, което залага на воайорски похвати, унизителен за жените формат, пише в доклада на СЕМ.

В съвета са пристигнали 44 писма на зрители, като всичките са критични към предаването. В тях го определят по следния начин: прилича на харем, грозно, пошло, вулгарно, това не е моралът на българската девойка, отвратителни послания, които не бива да бъдат допускани до екран. Някои от зрителите са реагирали негативно и на употребата на алкохол, която се вижда на екрана, което впрочем е нарушение и на медийния закон, и на Закона за здравето, обсъдиха в СЕМ.

Писмата срещу “Ергенът” нарастват внезапно след последния епизод, излъчен на 13 май. Тогава участничката Виктория Капитонова, която е рускиня, напада друга, нарича я “българска злобарка” и я залива с чаша вода. (Виж карето долу.) Именно след това са пратени 35 от писмата срещу шоуто.

Това е и епизодът, след който Соня Момчилова решава, че трябва да коментира предаването, както самата тя обясни. Соня Момчилова

Соня Момчилова

Според Габриела Наплатанова, която до избирането си в СЕМ беше журналистка в Би Ти Ви от създаването на телевизията преди 22 години, членовете на съвета не трябва да забравят, че телевизията има функцията да забавлява и чепо конкурентни телевизии е имало далеч по-тежки случаи. Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова

Пролет Велкова обясни, че е съгласна с всички определения на зрителите за предаването. Самата тя, попадайки на шоуто, бързала да смени канала, сякаш е пипнала горещ котлон. Затова предложи СЕМ да напише писмо до Би Ти Ви с мнение как оценява този формат и как членовете смятат, че той въздейства върху млади хора. Пролет Велкова

Пролет Велкова

Според Симона Велева този тип предавания с оглед и на часовия диапазон, в който се излъчват (21 ч), може да повлияят отрицателно на подрастващите. “От възпитателна гледна точка има какво да се желае”, каза тя. Симона Велева

Симона Велева

Момчилова смята, че е нарушен чл. 17а от Закона за радиото и телевизията, който се отнася до предавания, които могат да увредят физическото, психическото и нравственото развитие на децата. Затова според нея би било демагогия и абдикация от функцията им и като членове на СЕМ, и като родители, ако не поискат максимална санкция. Момчилова отговори индиректно и на Наплатанова, като обясни, че телевизията отдавна не е източник на забавление, тъй като утвърждава поведенчески модели. “Демонстрират се

кичозен хедонизъм и естетически напудрено епикурейство”,

каза Момчилова за “Ергенът”.

До онзи ден мислела да не коментира, тъй като намесата в съдържанието на търговските медии не е работа на СЕМ. Но предаването не било обозначено със знак, ограничаващ възрастта на зрителите, въпреки че се излъчва в слота, в който се показват семейни формати. И разказа какво е видяла в шоуто:

- Интелектуалният багаж на участничките е демонстриран в предаването, което било тъжно.

- Епизодът на Разпети петък бил с плажни игри и любовни ласки. “Разбира се, всеки може да не зачита факта, че голяма част от населението е християнски ориентирана”, каза Момчилова.

- Неописуема агресия между участничките.

- По думите ѝ то може да се излъчва в друг час. Не би било толкова тежко за децата, след като се излъчва и в други страни, ако обаче България не е на първо място по детска смъртност, по педофилия, по ниско образование. Според Момчилова шоуто може да има “брутални и драстични последици върху детската психика”. Психолог от столично училище ѝ се обадил, за да ѝ разкаже как децата си играят на “Ергенът”. Накрая председателката на СЕМ обяви предаването за “интелектуален холокост”.

Членовете на СЕМ се обединиха около това да поканят телевизията на разговор, а санкцията, която ще ѝ наложат, ще бъде обсъдена на следващо заседание. Решиха да организират и кръгла маса на тема “Децата и развлекателното медийно съдържание”, която да привлече експерти от различни области с позиция по темата.

Междувременно Симона Велева предложи СЕМ да прави мониторинг на начина на отразяване на войната в Украйна от медиите у нас. Според нея този мониторинг трябва да е от началото на войната досега, като се прави по ключови теми, тъй като периодът е много голям.

Наплатанова поиска мониторингът да бъде съчетан със социологическо изследване, което да покаже как и откъде българите се информират за войната, как формират своето отношение към нея и какви ще са евентуалните последиците върху България.

Пролет Велкова пожела на всички да направят усилие СЕМ да бъде по-отворен към обществото и медиите да се чувстват свободни. По думите ѝ плурализмът трябва да е ключов принцип, около който да организират работата си оттук нататък.

Членовете в СЕМ приеха единодушно докладите за мониторинг върху Военния тв канал и тв “Евронюз”, който стартира на 5 май. Соня Момчилова единствено отбеляза, че в “Евронюз” трябва да знаят, че СЕМ бдително ги наблюдава. Самата тя видяла как онагледили новината за желанието на Швеция и Финландия да влязат в НАТО с кадри от Швейцария.

Обиди и среден пръст във фаталния епизод от 13 май, който преля чашата на недоволството

“Ергенът” Виктор Стоянов се извинява в инстаграм

Александра, ти си проста. Ти си на 30 и кусур години и не може да устоиш на човек, който е с 8 години по-малък от теб. Мога да те обидя до такава степен, че ти да се разревеш, така рускинята Виктория Капитонова обиди другата участничка Александра Гърдева в епизода на “Ергенът”, излъчен на 13 май. Двете момичета попадат непрекъснато в спорове от началото на риалитито, но скандалът между тях ескалира с излята чаша розов джин, разреден с вода. По време на вечерните коктейли, характерни за предаването, Виктория изля своята напитка върху хипнотерапевтката Александа, а след това показа среден пръст и извика: “Проста си”. Неприличният жест беше замазан от телевизията, но излъчен. Самият “ерген” Виктор Стоянов не присъства на скандала.

“Моята чаша преля днес и реших да я изхвърля точно върху Александра. Изобщо не съжалявам за постъпките си тази вечер. Смятам, че Александра, което трябваше да получи, го получи”, казва Виктория Капитонова в епизода. Тя допълва после, че може би е по-лошият персонаж, но не трябва да се преструва и ако изпитва лоши чувства към другата участничка, трябва да ги показва. Обидите и караниците между двете са неизменна част от началото на предаването. “Ти си психопат, ти си раздвоение на личностите, имаш болести от петите до главата” са думи отново на рускинята, която очевидно не крие лошите си чувства към хипнотерапевтката. “Досадна, зла, гад, проста” са само няколко от обидите, изречени в един епизод на предаването, а то се излъчва вече трети месец.

След излъчения епизод Виктор пусна видеа в профила си в инстаграм, в които се извинява на зрителите. “Вчерашните негативни емоции ме върнаха в един много горчив за мен момент. Гледайки отстрани и имайки вече пълната информация, виждам каква огромна грешка съм допуснал. Сгреших, като се примирих, че не получих повече детайли в моето отсъствие по време на коктейла и това доведе до сериозни последствия. Разкайвам се за случилото се”, казва “ергенът” във видеото.

От 22-те участнички на финала тази вечер останаха три момичета - моделката Дениз Хайрула, Александра Гърдева и Виктория Капитонова.

160 въпроса, преди да

одобрят момиче за шоуто

Предаването “Ергенът” започна с 22 участнички, като възрастта им е от 19 до 36 години. Професииите им са най-различни, като сред тях има стоматолог, хипнотерапевт, плеймейтка, моделки, дизайнер, пиар, мениджър в АЕЦ “Козлодуй”, предприемач. Одобрените участнички не са известни в шоубизнеса освен три - двете певици Гергана и Ева и инфлуенсърката Виктория, която участва в предния сезон на кулинарното риалити “Мастършеф” по Би Ти Ви.

Напоследък в медийното пространство много се говори и за Людмила, защото е дъщеря на скулптора Неделчо Костадинов. Той е автор на скандалната скулптура “Викът на украинската майка”, която беше сложена за кратко и премахната впоследствие от Княжеската градина в София.

Форматът за кандидатстване за “Ергенът” отнема повече време, защото съдържа над 160 въпроса. Първите няколко са биографични, а после са с отворен отговор. Те варират от “имате ли деца” до “изневерявали ли са ви, ако да, разкажете какво се случи”. Кандидатките, търсещи истинската любов, още в началото трябва да попълнят и семейното си положение, като имат и възможните отговори “омъжена” и “във връзка”.

После трябва да обяснят с кого живеят, в какви взаимоотношения са със семейството си и всякакви спомени от детство, училищни и тийнейджърски години.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/