Ръка за ръка с княгиня Калина – така Китин Муньос снима България

18 May 2022
24 часа
Тв екипът снима първия си филм.
Тв екипът снима първия си филм.

Царският зет прави 17 видеоматериала, които ще бъдат излъчени по БНТ и канали на ЮНЕСКО

Трябва да опознаеш и да снимаш моята страна, България и българския народ – обичаите, музиката, богатото културно и природно наследство. Това казва единствената дъщеря на Симеон Сакскобургготски княгиня Калина на своя съпруг Китин Муньос, преди той да направи документален филм за България.

Като посланик на добра воля на ЮНЕСКО испанският пътешественик и изследовател е заснел 51 епизода за културното наследство в Испания, Франция, Италия, САЩ, Чили, Перу, Боливия, Таити, Япония и др. Сега сам ще бъде сценарист и режисьор на 17 кратки видеоматериала за България, които са част от поредицата “Обединени от наследството” (Unidos por el Patrimonio).  Княгиня Калина и Китин Муньос в Рилския манастир

Княгиня Калина и Китин Муньос в Рилския манастир

“Името на поредицата е дадено от ЮНЕСКО, обектите се представят от мен като водещ на програмата, а понякога и от местен представител, който ме води по тези места. На Великденските острови това беше един рапануйски полинезиец, който ми показа острова, в Андите в Боливия и Перу беше човек от местното население аймара, в пустинята Сахара - един арабски бедуин номад със своята едногърба камила, и т.н. в различните страни. В България ще бъде българин – в случая съпругата ми – княгиня Калина”, разказва Китин Муньос.

Снимките вече са започнали, като първият документален филм ще покаже Рилския манастир. Китин Муньос и екипът вече са посетили всички български обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО, и подготвят заснемането на следващите филми.

Царският зет разказва, че е опознал България заедно със съпругата си. “Опознах България заедно с нея, ръка за ръка. Зелените гори на Боровец, Балкана – националния парк, и Националния парк “Пирин”, Рилския манастир, Стария град на Несебър, нестинарството – нестинарския обред под звуците на свещения тъпан. На нашата сватба за пръв път чух на живо многогласните песни от Шоплука, изпълнени от група възрастни жени – “Бистришките баби”, казва Муньос. 

Документалните видеа ще бъдат преведени на испански, френски, английски и арабски и ще се излъчват по БНТ и комуникационните канали на ЮНЕСКО.

 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/