Блясък и красота на откриването на фестивала в Кан

18 May 2022
24 часа

Украинският президент Володимир Зеленски отправи послание

Днес бе открит 75-ият филмов фестивал в Кан. 

По време на официалната церемония по откриването украинският президент Володимир Зеленски направи специално видео обръщение. Той призова кинообщността за солидарност към украинския народ.

"Необходим ни е един нов (Чарли) Чаплин, който да докаже, че киното не е нямо" пред войната в Украйна, заяви тази вечер украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение, което отправи при откриването на 75-ото издание на международния филмов фестивал в Кан, предаде Франс прес.

"Ние ще продължим да се бием, нямаме друг избор. . . Убеден съм, че "диктаторът ще загуби", каза Зеленски пред световния кино елит, събрал се във френския град на Ривиерата.

Той имаше предвид руския президент Владимир Путин и филма на Чарли Чаплин "Великият диктатор". Зеленски на няколко пъти спомена името на легендарния комик, съобщава БТА.

Видеообръщението на украинския президент в първия момент предизвика изненада в залата, след което публиката избухна в овации, констатира журналистка от АФП. В близо 10-минутното си изказване Зеленски осъди войната, която Русия води в Украйна, и призова кинодейците да не пазят мълчание.

"Ще си мълчи ли киното или ще говори" за войната?, попита украинският президент. "Необходим ни е един нов Чаплин, за да ни докаже днес, че киното не е нямо. . . Омразата ще изчезне, диктаторите ще умрат", подчерта Зеленски.

Почетната "Златна палма" получи Форест Уитъкър. Актьорът е носител на Оскар за "Последният крал на Шотландия, както и на редица други награди. 

След две последователни години, през които фестивалът беше подвластен на пандемията, сега няма никакви ограничени. По червения килим минаха едни от най-големите звезди на кино индустрията. Блясък, шармантни тоалети и широки усмивки съпровождаха звездите по червения килим край Лазурния бряг. 

Джулиан Мур
Снимка Ройтерс
Джулиан Мур Снимка Ройтерс

Ева Лонгория
Снимка Ройтерс

Ева Лонгория Снимка Ройтерс

Форест Уитъкър със Златна палма
Снимка Ройтерс

Форест Уитъкър със Златна палма Снимка Ройтерс

СНИМКИ: Ройтерс

СНИМКИ: Ройтерс

75-ото издание на фестивала в Кан бе открито тази вечер

75-ото издание на фестивала в Кан бе открито тази вечер

Зеленски се включи във фестивала.

Зеленски се включи във фестивала.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/