Най-богатият българин обедня

28 January 2022
БД Онлайн
Владимир от дете живее в САЩ
Владимир от дете живее в САЩ

Стойността на акциите на компанията му рухна 

Владимир Тенев вече не е милиардер, състоянието му е 845 милиона долара 

Най-богатият българин Владимир Тенев е обеднял! Той вече не е милиардер, а състоянието му се изчислява на 845 милиона долара, показват изчисления на "Форбс".
Нашенецът, който от дете живее в САЩ, направи състояние с приложение за търговия с акции без комисиона. "Съоснователите на "Робинхуд" Влад Тенев и Байджу Бхат вече не са милиардери, тъй като акциите на тяхното популярно приложение за търговия с акции продължават да се понижават през последните месеци и сега са загубили половината от стойността си, откакто компанията стана публична миналата година", се казва в материала на "Форбс".
"Робинхуд" стана публична през юли 2021 г. при оценка от 32 милиарда долара. Тогава стойността на една акция е 38 долара, но през последните месеци се наблюдава спад от над 60 процента. Така към днешна дата цената на акция е под 14 долара. Само от началото на тази година понижението е с около 20 на сто. Финансисти отчитат, че компанията е загубила повече от половината от стойността си.

Тенев и съдружникът му Байджу Бхат се запознават в Станфордския университет
Тенев и съдружникът му Байджу Бхат се запознават в Станфордския университет

Тенев и Бхат вече имат богатства съответно от 845 милиона и 911 милиона долара, което е далеч от от от 4,3 милиарда и 4,9 милиарда долара, с които разполагаха през август 2021 г.
Двамата отказват коментар по темата, но според публикацията в престижното издание имали план, който може да им спечели милиарди през следващите години, ако цената на акциите на компанията достигне определени стойности.
Повече за бъдещето на компанията трябва да бъде разкрито днес, когато щe бъдат oтчeтeни peзyлтaтитe зa чeтвъpтoтo тpимeceчиe нa 2021 г. Koмпaниятa щe ce нaдявa дa ce e cпpaвилa пo-дoбpe, oткoлкoтo пpeз тpeтoтo тpимeceчиe, кoгaтo aкциитe пaднaxa c 10 пpoцeнтa, a пeчaлбaтa бe дaлeч пoд oчaквaниятa. Пpи пocлeдния oтчeт "Робинхуд" oтчита cпaд нa пpиxoдитe oт 565 млн. долара пpeз втopoтo тpимeceчиe дo 365 млн. долара. Oт нeгo cтaва яcнo oщe, чe кoмпaниятa имa 22 млн. пoтpeбитeли, нo cpeдният им бaлaнc пo cмeткитe e eдвa 3500 долара.
Българинът мултимилионер е щастливо женен. Със съпругата му Селина често се появяват на събития на предприемачи на червения килим, а преди време дори се засекли със семейство Зукърбърг на "Оскарите на науката", организирани от НАСА. Именно Селина е пречката пред стотици златотърсачки, които, след като научили за успеха и милиардите на 35-годишния варненец, залели профилите му в социалните мрежи с провокативни предложения.

Владимир и Селина пред любимата семейна колекция от картини на котки
Владимир и Селина пред любимата семейна колекция от картини на котки

Двойката живее скромно в Пало Алто, Калифорния, и понякога си позволява почивка на Хаваите. А вместо за купони и бързи коли Тенев мисли за разширяване на компанията си. Платформата "Робинхуд", създадена от него, стъпи преди време във Великобритания и младият българин се зарече, че се готви да покори и европейския пазар за нови инвестиции.
Другата голяма страст на семейство Тенев е морето.

Двойката демонстрира лъскав стил
Двойката демонстрира лъскав стил

Именно на плажа Влад и Селина Ансари се запознават и влюбват, но милионерът признава, че още преди да срещне Селина, морето и плажовете са начинът да си почива от бизнеса. След като Селина му казала "да", установил, че и тя е също така влюбена в морето. Двойката има емблематична фотосесия с вечерни тоалети на пясъка - Селина е с дълга златиста дантелена рокля, а българинът със смокинг. Все пак Владимир не крие, че е дете на морето и варненската кръв не познава граници.

С любимата си жена на поредното бляскаво събитие
С любимата си жена на поредното бляскаво събитие

Двамата родители на Владимир работят за Световната банка, а той е отрасъл във Вашингтон. Учи във Висшето училище за наука и техника "Томас Джеферсън". Завършва математика в Станфордския университет, където се запознава с Байджу Бхат, син на индийски емигранти. Владимир започва докторантура по математика в UCLA, но напуска, за да работи с Бхат.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/