Григор събира сили в Бачковския манастир

28 January 2022
БД Онлайн
Димитров е силно вярващ
Димитров е силно вярващ

Звездата изненадващо се прибра в България

Тенисистът се моли по няколко пъти на ден

Григор Димитров събира духовни сили в Бачковския манастир. Тенис звездата изненадващо се прибра в България, след като до преди броени дни бе в другата част на света. Димитров се завърна от Австралия, където отпадна във втория кръг на турнира от Големия шлем. На него му предстои участие на турнир в САЩ и Мексико, но въпреки това намери време да се прибере при близките си у нас.

Гришо многократно е споделял, че се възхищава на българската природа и забележителности и би искал, колкото може по-често да опознава родината си. При предишните си прибирания у нас той бе забелязан в Боянската църква и Рилския манастир. Този път Димитров се потопи в светата обител на манастира "Успение Богородично" и се наслади на истинска зимна приказка в планината.

Гришо търси уединение
Гришо търси уединение

Гришо не пропусна да заснеме красотата на българската природа и спокойствието в манастира, който вероятно е посетил с родителите си. Този път Григор е у нас без приятелката си Лолита, която за последно се легитимира във френския град Ница. Преди време той доведе рускинята в Хасково, където двамата изкараха няколко дни. Сега Гришо отново е отседна в родния си град, където живеят и работят родителите му.

Димитров не крие, че е силно вярващ човек. Сред неговите аксесоари често могат да се видят кръстове и други християнски символи. Гришо последва примера на световния №1 Новак Джокович, който също посети манастир след огромния скандал с изгонването му от Австралия. Сърбинът е може би най-вярващия сред водещите тенисисти и е ревностен православен християнин. От своя страна Димитров разкри преди време, че се моли по няколко пъти на ден. "Вярващ съм, това е вътрешна необходимост - казва Гришо. - Винаги когато мога, се моля. Преди и след храна, когато си лягам, преди мачове."

Икона на Богородица твори чудеса

Григор се моли пред чудотворна икона в Бачковския мастир. Гордостта на обителта е иконата на Пресвета Богородица, която е на територията на манастира най-вероятно от времето на неговото основаване и винаги е оставала център на вниманието на монаси, вярващи и посетители. Тя е скрита в началните години на турското робство и е върната в манастира през XVII век.

През вековете има десетки свидетелства за чудотворната сила на иконата. Йеродякон Михаил от манастира разказва как тя му помага да излекува своето душевно разстройство. В друг случай Пресвета Богородица помага на раково болна жена. Заедно със свещеници от манастира тя се е молила в малката пещера, където иконата е била намерена. Малко след това лекарите установили, че няма не само тумор, но и установените по-рано негови разсейки.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/