Братовчедите на царя - Савоите, си поискаха бижутата от Централната банка на Италия

28 January 2022
Виолина Христова, Рим
Кралица Маргарита Савойска, прабаба на Симеон Сакскобургготски
Кралица Маргарита Савойска, прабаба на Симеон Сакскобургготски

За пръв път наследници на кралската фамилия предявяват подобна претенция към правителството в Рим

Наследниците на Савойската династия поискаха от Италия да им върне бижутата, оставени за съхранение в трезора на Централната банка, съобщи в. “Кориере дела сера”. Съкровище, съставено от 6732 брилянта и 2000 перли под формата на диадеми, огърлици, гривни, пръстени, е било депозирано в ковчеже през юни 1946 г. Никога досега наследници на фамилията, от която произхожда и Симеон Сакскобургготски, не са предявявали подобни искания към правителството в Рим. На среща между адвоката на Савойската фамилия Серджо Орланди и представителите на Банка д’Италия, на правителството и на Министерството на икономиката трябва да се обсъдят начините за евентуалното връщане на бижутата. Срещата е поискана от принц Виктор Емануил и принцесите Мария Габриела, Мария Пия и Мария Беатриче Савойски, братовчеди по майчина линия на Сакскобургготски. Те са наследници на последния италиански крал Умберто II, вуйчо на бившия български премиер. Много вероятно е двете страни да не стигнат до споразумение. В такъв случай Савоите сигурно ще заведат дело срещу Италия пред Европейския съд в Страсбург, за да си вземат съкровището.

Претенция към бижутата беше отправена чрез адвоката им от Савоите към Централната банка в Рим още на 29 ноември 2021 г. Ден по-късно тя им е отговорила, че “на искането за връщането не може да се отговори положително, като се вземат предвид отговорностите на депозитара”.

Според експерти разрешаването на проблема със собствеността върху бижутата на Кралската корона е все още под въпрос. За разлика от недвижимото и движимото имущество на италианска територия, принадлежало на Савоите до 1946 г., бижутата им никога не са били конфискувани. Останалата им собственост е сменила притежателя си, който е Италианската държава след раждането на републиката. Именно липсата на подобна конфискация на бижутата дава основание на роднините на Симеон Сакскобургготски да си ги поискат обратно.

На 2 юни 1946 г. представител на Умберто II, който отива в изгнание, е натоварен със задачата да депозира съкровището при тогавашния гуверньор на банката Луиджи Еинауди. Той става след това първият президент на Италия. Според адвоката на Савойските наследници сега предстои дълъг и труден процес, който обаче в крайна сметка ще им върне бижутата един ден. Според някои експерти днешната историческа и бижутерска стойност на съкровището може да достигне и 300 млн.евро.

Принцът престолонаследник Виктор Емануил с жена си Мария Дория и семейството на сина си Емануил Филиберто
Принцът престолонаследник Виктор Емануил с жена си Мария Дория и семейството на сина си Емануил Филиберто
Кралица Маргарита Савойска, прабаба на Симеон Сакскобургготски, с някои от бижутата си
Кралица Маргарита Савойска, прабаба на Симеон Сакскобургготски, с някои от бижутата си

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/