Ще стане ли емирът на Катар газовият спасител за Европа?

25 January 2022
Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани
Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани

Очакванията за евентуална руска инвазия в Украйна все повече се засилват. Това личи от интензивните преговори, които Западът води с Москва през последните седмици на фона на непреставащо струпване на руски войски около западната граница на Украйна.

Ако конфликтът ескалира, Русия ще бъде ударена с много тежки икономически санкции, които ще засегнат фирми, технологичния отрасъл, целия банков сектор и много частни лица, включително за първи път лично руския президент. Западът очевидно отсега се подготвя за варианта, в който Владимир

Путин врътва кранчето и Европа

остава на тъмно и студено

Темата повдигна късно в петък и българският премиер Кирил Петков.

При такъв сценарий се появява нов газов спасител за Стария континент - шейх Тамим бин Хамад ал Тани. Името на емира излезе на преден план след разкритията на “Блумбърг”, че САЩ водят преговори с Катар и други големи износители на газ, в случай че руска инвазия в Украйна наруши доставките за Европа. Да се помисли за допълнителни морски товари с втечнен природен газ, стана спешно, след като преговорите на високо ниво за сигурност между Вашингтон и Москва в Женева доведоха до минимален напредък миналата седмица.

“В краткосрочен план това (катарски газ за Европа - б.р.) ще зависи от желанието на други страни - клиенти, да пренасочат доставките си и от наличието на неразпределен втечнен природен газ”, каза пред в. “Файненшъл таймс” източник от американската администрация.

От декември насам САЩ са най-големият в света износител на втечнен газ, след като изпревариха Катар. Въпреки това цари скептицизъм дали Щатите биха могли да компенсират недостига от евентуално спиране на руските доставки. Самите американци не споменават такъв вариант. Вместо това Джо Байдън ще проведе разговори лично с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани във Вашингтон, и то в рамките на този месец, с други думи - тази седмица.

По-голямата част от катарския втечнен природен газ се доставя в Азия, където клиентите се съгласяват с фиксирани, дългосрочни договори.Висшият служител в администрацията на Байдън призна, че тези договори може да усложнят усилията за пренасочване на доставките към Европа.

Според експерти

Европа почти сигурно ще се

сблъска с изключително високи цени

в случай на прекъсване на газа от Русия. “Правителствата ефективно ще трябва да се конкурират за всички доставки на пазара, отнемайки морски товари от Азия, и вероятният краен резултат е данъкоплатецът да плати”, казва източник на “Файненшъл таймс”.

През октомври Великобритания също се опита да договори повече газ за себе си от Катар. Още тогава Саад ал Кааби, енергиен министър на богатата на газ държава, каза, че очаква глобалният недостиг на газ да продължи “няколко години”, тъй като търсенето надвишава предлагането. Той обвини за това ниските обеми на газ в хранилищата в световен мащаб, нарастващото търсене в Азия и липсата на инвестиции в нови проекти през последните пет години, тъй като енергийните компании са подложени на натиск да намалят емисиите.

Тук идва въпросът изгодно ли ще е за Катар да пренасочи част от доставките си и каква цена ще плати Европа.

Кааби каза, че ключовата разлика е, че в Азия повечето газ се набавя от държавни компании или свързани с държавата лица, които се съгласяват на фиксирани, дългосрочни договори за гарантиране на енергийната сигурност, докато в Обединеното кралство и Европа втечненият газ се купува от компании от частния сектор, предимно на спот пазарите. “Европа трябва да даде ясен сигнал дали иска повече инвестиции в газ и допълнителни доставки от Катар, или не”, категоричен бе енергийният министър.

Доха обаче има отколешен спор с ЕС. От 2018 г. се води разследване на дългосрочните договори на компанията “КатарЕнерджи”, поради което страната спря инвестициите си във Франция и Белгия и доставките на втечнен природен газ за Европа. В момента се водят преговори за разрешаване на проблема. Белият дом също смята, че Европа трябва да гарантира на Катар дългосрочен договор, за да се осигури стабилност и да се намали зависимостта от Русия.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/