Учителя: Дългият живот зависи от правилното дишане

25 January 2022
Лили Ангелова
Дънов е разсъждавал над разумността
Дънов е разсъждавал над разумността

157 години от рождението на Петър Дънов

Следващата раса ще има три лица

Петър Дънов е духовният учител на българите. Известен е и по света, като има своите последователи 77 години след смъртта си. Родил се е на 11 юли 1864 г. в с. Хатърджа, днес Николаевка. От малък учи цигулка и композира над 160 музикални творби, пропити с особен мистицизъм. От 1883 г Петър Дунов учи в новооткрития в Свищов богословски отдел към Американското методистко училище. През лятото на 1888 г. заминава за Америка, където следва в семинарията "Дрю", Медисън, а по-късно продължава и в Теологическия факултет на Бостънския университет. Когато се връща у нас през 1897 г. в с. Тетово, Русенско, с него се случва чудо. В малка странноприемница, където е отседнал с баща си, Петър Дънов е озарен неочаквано от мека бяла светлина. В този момент свещеник Константин Дъновски - бащата на Петър, вижда фигурата на Христос, застанала до сина си и чува глас: "Ще го направя канара моя непоколебима, върху която ще иззидам царството си". От този момент нататък Дънов започва да предсказва различни събития, спира да се храни с месо и е в непрекъсната връзка с божествената реалност, а тялом живее в условията на материалния свят. Стотици са формулите и молитвите, които оставя за бъдещите поколения. С част от тях продължаваме да ви запознаваме.

За бъдещето

- Вълците ще бъдат изтребени от лицето на земята, месоядните животни и жестоките хора - също.

- Всяко едно същество има своя проекция. Някои същества имат проекция в растенията, някои разумни същества имат проекция в минералите, други - в рибите, трети - в бръмбарите, в пеперудите, в млекопитаещите. Има възвишени същества, които имат проекция в човека. Ние, хората, сме проекция. Сега се строи една друга проекция. Друга раса ще дойде в света, която ще мисли различно. Тия хора ще бъдат троелични. Те ще имат едно лице отпред, едно отзад и едно отгоре. Вие сте с две лица. Едното оформено, предното. Задното е скрито - обвито е с косми, с було. Следващата раса ще има три лица, а горното ще бъде най-красиво.

От "Бялото братство" са му вярвали безрезервно
От "Бялото братство" са му вярвали безрезервно

- Главата на бъдещия човек ще бъде гола, но ще бъде красиво оформена. Той ще бъде разумен, паметлив, прозорлив, благоразумен, ще обича реда и порядъка. От челото му ще излиза светлина. Той ще се движи като една светеща топка, която ту ще се увеличава, ту ще се намалява, ще бъде изтъкан от светлина.

- В бъдеще ще обновявате тялото си, без да спите, но това ще стане, когато се научите да излизате правилно от тялото си, без това да значи смърт за вас.

- Сега зъболекарите правят изкуствени зъби, а след време те ще култивират зъбите, както днес култивират растенията. Заболее някой зъб, отиваш при зъболекаря, той ще го извади и от своята градина ще извади едно вещество, при което зъбите растат, и ще си посадиш нов, здрав зъб.

За храната

- Детето може да се нахрани с 21 хапки, а възрастният - с 12. Част от благото, което човек е възприел чрез храната, след като го преработи, да го изпрати като хубава мисъл в пространството.

- Ако човек няма достатъчно качествена храна, колкото да поддържа организма си, а се храни с изкуствени неща, няма мисловна енергия. Днес много хора страдат от неврастения, която в повечето случаи се дължи на недоимък на нервна енергия. Тя е необходима за съграждане на нервната система. Спрете месото, за да имате енергия.

- Недовареният боб и свинете не бива да го ядат, той е опасна храна. Бобът, много хубаво сварен, е полезен за бъбреците. Причината за стегнатия стомах е, че си ял храна, която те мрази. Всяка храна, която ти създава прекрасно настроение, тя е за теб, тя има отношение към теб. Стане ли ти тежко, не те обича храната.

- Лютите чушки помагат против треска, но за здрав човек не се препоръчват. Също не ви препоръчвам и много кисели и сладки храни. Много киселите правят човека остър. Всеки трябва да познава организма си и да го храни със съответната храна както във физическо, тъй и в психическо състояние, в смисъл на добри мисли и чувства към хората.

- Щом прекалите с млечни продукти или често ядете набързо, ревматизмът чука на вратата. Щом храносмилането не е правилно, винаги има главоболие. Щом не ти е приятна храната, не яж, дори от куртоазия не го прави.

За дишането

- Човек, който диша през устата, е здрав. Във въздуха има известна животворна енергия, която помага за пречистването на кръвта. Дишането се подчинява също на закони. Ако човек диша плитко, той не може да се ползва от приетия въздух. Ако диша дълбоко, въздухът, който приема, ще извърши добра работа, не само да приема въздуха бавно и дълбоко, но и да го изпуска бавно. Като диша, човек трябва да изпълни всички свои клетки с въздух и да остане вътре поне 40 секунди, да задържи дъха си. Изобщо енергията се взима изцяло от въздуха.

- Като дишаш, постоянно мисли за тази божествена енергия, която е скрита във въздуха, и че тя влиза в тебе, за да подкрепи организма ти, но ти дишаш и мислиш за съвсем други работи - това не е дишане. Хората са нервни и сприхави, защото не дишат правилно.

- Въздухът е носител на електричество и магнетизъм. Тази енергия минава през носа и обновява нервната система. Ето ви пример как да се лекувате - направете опит, като дишате, да четете молитвата "Отче наш". Ако нещо ви боли, ще дишате и ще мислите за мястото, което ви боли. Направете го няколко пъти през деня. Ако сега задържате въздуха три секунди, увеличавайте задържането всеки ден, достигнете до 30 секунди. Ако успеете да го докарате и до 40 секунди, ще можете да се лекувате от много болести.

- Преди да се разгневите или кажете лоши думи - дишайте, задържайте. Щом мислите за погрешките на хората, дишайте, вместо да ги критикувате, дори мислено.

- Дългият живот зависи от правилното и дълбоко дишане, от правилното мислене и чувстване. Ако човек не диша правилно, лицето и ръцете се сбръчкват, остаряването идва преждевременно.

За поста и прошката

- Гледайте да прощавате веднага на хората, за да може, като умрете, веднага да се освободите, иначе душата ви дълго ще гледа изгниването на тялото, ще се мъчите.

- Хубаво е човек да не вижда как се събаря тялото му, затова да не се привързва много към земята, към вещите и да прощава.

- Предназначението на поста е да не окалваш ума, сърцето, душата и духа, и тялото си. Има една кал, която се образува от човешките мисли или от чувствата, или от постъпките - ужасна е тази кал, но тя не се вижда във физическия свят.

- За да оздравеете, примирете се с враговете си, простете, обикнете всички и бъдете готови да жертвате нещо за другите. Това е постът.

За страданията

- Когато губим равновесието на своя ум, имаме умствени страдания. Когато губим равновесието на чувствата, на сърдечния си свят, имаме чувствени страдания, а пък когато губим равновесието на своето движение във физическия свят, имаме физически страдания.

- Ако знаете как да страдате, ще се подмладите. Понеже бягате от страданията и не ги оценявате, остарявате. Ако човек и радостта не оценява, също остарява.

- Всичките тия страдания не са нищо друго освен наказания за безразборно изхарчване на божествената енергия, която е дадена за нашия живот. Бог е най-близко, когато имате най-големите страдания.

- Страдате или защото не мислите право, или защото не чувствате право, или защото не постъпвате право. Изпитанията са процес на растене. Човек, който страда, придобива имунитет, неуязвим е за смъртта. Всички страдания са, за да се изпита човек.

- Когато обаче се товарите с много скърби и страдания, които не са ваши, а чужди, вие сте в нисшия живот. Когато се разтоварите от скърбите, вие сте във висшия живот. По възможност правете повече радост в живота си и по-малко скърби.

- Скръбта е нещо егоистично. Всички хора, които са скръбни, мислят само за себе си. Скръбта е различна от страданието.

За недъзите

- Ако не сте справедливи, ще имате недъг в ръцете. Ако не сте добродетелни, ще имате недъг в краката. Ако не обичате и не говорите истината, ще имате недъг в очите.

- Щом сте грозни, лоши, недъгави, мисълта ви не е божествена, чувствата и постъпките ви не са божествени. Затова очите ви са мътни и хлътнали, космите щръкнали, лицето набръчкано и смръщено, изразът - упорит, гръбнакът - изкривен. Вие не знаете и как да се самоуважавате. Гърбавият човек не може да бъде честен.

Формули за ограждане (защита от лошотия)

1. Бог е над мене. Бог е в мене. Аз служа на Бога. При изговаряне първото изречение дясната ръка е свита в лакътя с длан, изправена на горе и обърната напред, а лявата ръка е спусната спокойно. При изговаряне на второто - дланите на двете ръце се поставят леко на гърдите. При изговаряне на третото ръцете се отварят напред и леко се задържат, после се спускат. Три пъти в деня изговаряйте.

2. Любовта е свръзка на съвършенството. Да ни привлече Господ с тази връзка. Да го познаем, както Той ни познава. Да принесем всичко Нему в жертва жива, свята и благоугодна. Да ни съблече Господ от стария живот и да ни облече в новия живот на Любовта, Мъдростта и Истината. Да чуем Неговия сладък глас, който носи мир и преизобилен живот на отрудените души. Бог е Любов и нашата любов да бъде като Божията любов. Произнасяйте го три пъти през деня.

3. Когато се събудите, прекарайте 10 минути в съзерцание и в мисъл към Бога, към Напредналите същества и призовете за помощ, като кажете: Господи, малко знания имам, просвети ума ми да възприема и изпълня Твоята Воля. Дай ми начин да реализирам Твоите желания, които Ти си определил! Кажете ли така, вие ще получите отговор и ще почувствате в душата си едно затишие, една радост и ще започнете работата си според условията на разумността.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/