Подледният риболов стартира успешно

23 January 2022
24 часа
Яз. "Малък Беглик" е замръзнал
Яз. "Малък Беглик" е замръзнал

Подледният риболов на дупка у нас най-сетне потръгна. Сезонът тази зима закъсня доста, но ето че вече има стабилен лед. Костури и бабушки хващат рибари на поразия на язовир "Малък Беглик" в Родопите. Ледената кора е с дебелина над 15 см, което гарантира сигурност.

Именно там се проведе и първият кръг от държавния шампионат по подледен риболов. Мразовитият вятър и температури до минус десет градуса създадоха доста трудности за риболовците, тъй като се ползват много фини въдички. Костурите и бабушките не бяха навсякъде и изискваха търсене. През втория състезателен ден настъпи голям обрат в класирането и отборът на "Майсторски риболов" от предпоследен успя да стигне до върха и завоюва първото място с общ улов от около 9 кг. Следват "Риболовен свят" и "MF Tackle". Индивидуален победител стана Никола Стефанов. Измерване на улова

Измерване на улова

В намиращия се в съседство яз. "Голям Беглик" рибите са по-редки, но по-едри. Лови се в зоните на заливите, където ледът е по-здрав и надежден. На отвесна блесна се мамят прилични костури по длан, че и нагоре. Не са редки случаите, когато примамката се напада и от щука. Язовирът е известен и с хубавите си кефали. Призьорите

Призьорите

Здрав лед вече има и на яз. "Широка поляна". Там може да се направи типичният риболов на мормишка с вердевас. На специална кукичка с волфрамова или оловна глава се закача ларва на комар, а кълването се индикира чрез меко връхче, наречено кивок. Нужно е упорито обикаляне, докато се открият къде са пасажите. Може да се разчита на стабилен улов от по-едри бабушки.

Кога ледът е безопасен

Важно е да сме наясно с потенциалните опасности от стъпването на леда и да сме запознати с мерките по безопасност. Мнозина се питат каква ледена кора може да ни издържи. При първия образувал се лед дебелина от 8 см ще ви позволи да стъпвате по него без проблем, а при последния, размекнал се и кишав лед дори 10 см не са гаранция за сигурност. Проверката става в плитка вода, посредством пробита от ледобур дупка. Да се скача на място, за да се провери колко е здрава ледената покривка, е опасно. Така натоварването се увеличава на малка площ и ледът може да поддаде.

Ако пристигате на водоема с компания, разумно е да се движите по леда поотделно, на няколко метра един от друг. Избягвайте местата, където ледът е деформиран или с видимо променен цвят Ц това може да е вследствие на газови дупки. Опасни са и участъци около водна растителност, там ледът е най-податлив. Не пробивайте дупки непосредствено една до друга. Това е предпоставка за отслабване на ледената кора в този участък. Нека разстоянието между тях да е поне метър.

В критичен момент лягането на леда също е възможност да се разпредели тежестта върху по-голяма площ.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/