Бордът привлича с това, че го смятат за лесен

20 January 2022
Виктор Жеков*

Много е важно да разбереш докъде искаш да стигнеш

Бумът в развитието на сноуборда през последните години съвсем не е случаен. На първо място слагам директния контакт с природата, който при него е най-осезаем от всички останали дисциплини на сняг. Удоволствието да минеш през неутъпкан сняг е невероятно. На второ място е фактът, че мнозина смятат, че могат да се научат лесно и бързо да го карат. Но това не е така и може да доведе до сериозни проблеми.

И накрая все пак става въпрос за един елементарен и плавен преход от лятото. От един от най-древните спортове на планетата – хавайския сърф. И много фенове просто продължават и през зимата. Сърф се е карал в Хавай и Пасифика от хилядолетия, като за това има и писмени доказателства.

С добър инструктор напредъкът наистина е светкавичен. Виждал съм хора, които след един ден вече могат да управляват дъската, и то на доста прилично ниво. Това обаче може да доведе до заблудата, че вече всичко е възможно. Точно този момент може да се окаже преломен и да доведе до сериозна контузия. Напротив, не трябва да се бърза. Всичко трябва да се прави постепенно и да се забравя точно кога си започнал. Това може да помогне да се спреш, преди да е станало прекалено късно. 

На първо място е екипировката. През последните години тя наистина се разви с невероятни темпове. И стана прекалено тясно специализирана в различните дисциплини. Наистина съществува и такава, която поне в началния етап дава повече възможности да се кара по различен начин, но всеки трябва да знае, че в един момент не може да прави компромиси с това.

Да решиш точно какво искаш да направиш и докъде да стигнеш, е най-важният и единствен въпрос, който трябва да реши всеки, започнал да се занимава със сноуборд. И не може да се вземе за минути. Заради това трябва да се отдели поне седмица. След този избор всичко ще си дойде на мястото. Ще намерите и подходящ инструктор, ще намерите и подходяща екипировка. И най-вече ще изпитвате удоволствие от това, което правите. Защото в крайна сметка това е главната цел на спорта. Ако не изпитваш удоволствие от това, което правиш, просто няма как да си успешен.

В началото на кариерата си дъщеря ми Александра караше всичко. И слалом, и бордъркрос, сигурен съм, че и халфпайп искаше да опита. В един момент обаче сама осъзна, че трябва да направи най-важния избор. И така се спря на бордъркроса. Заради това е толкова важно да помислиш, преди да решиш как ще продължиш. Защото не е еднакво да излезеш на пистата, или пък да правиш акробатични номера в някой фънпарк или да се пуснеш по някой улей.

Най-важното след това е никога, ама никога да не се прави компромис с екипировката. Нищо, което е измислено, не е излишно. Наистина, понякога от протектори не можеш да се движиш, но помисли за момента, в който точно този протектор може да ти спаси живота.

Никога не се увличай със скоростта. Тя наистина примамва, но сноубордът в крайна сметка е като карането на кола. Важното е да стигнеш. И то невредим. Наистина е трудно да се намери точното сечение, но никога не трябва да се забравя. Липсата на достатъчно писти в България не прави картинката по-привлекателна. Защото на едно трасе трябва да съжителстват скиори и бордисти, което със сигурност ще доведе до конфликтни ситуации. 

Според мен търсенето на т.нар. кулоари е напълно излишно. Това са улеите с неотъпкан сняг, които често са лавиноопасни. И стават доста инциденти през последните години с паднал сняг, включително и у нас. Карането на неотъпкан сняг в някоя по-рядка горичка може да доведе до същото усещане за свобода, което се търси. И е доста по-безопасно.
Можеш да се придвижиш до такива места със снегоходки, със сплитборд или с лифта. Дори ще ти донесе по-голямо удоволствие от това да застанеш на ръба на кулоара и да не знаеш дали няма да предизвикаш лавина.

В крайна сметка обаче свободата и досегът до природата носят по-голямо удоволетворение, отколкото всяка опасност на пистата. 

* Авторът е национален треньор по сноуборд алпийски дисциплини и сноубордкрос. Баща и треньор на златната медалистка от зимната Олимпиада в Сиера Невада - Александра Жекова. Виктор Жеков е роден на 7 октомври 1961 г. Увлича се също по мотоциклетизъм, уиндсърфинг, кайтбординг и картинг. 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/