Певицата, която отказа на Живков, умира в нищета

04 December 2021
Иван Бутовски

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век тя се раздва на завидна слава. Започнала през 1963 г. като солистка на оркестър "Балкантон", за кратко време тя превзема върховете на родната естрада. Сред популярните песни, които изпълнява, са "Мое слънце засияй", "Пълнолуние", "Моя любов разпиляна", "Любовта на скитика" Ц кавърверсия на песен на европейската звезда Мери Хопкинс, родена по мотиви от руски романс.

Заедно с най-големите ни звезди, тя гастролира успешно на конкурси в Съветския съюз, Чехия, Унгария, а след триумфално турне в Куба, записва съвместен албум с Йорданка Христова, Бисер Киров и Маргарита Радинска.

През 1968 г. с песента "Крадецът на бисери" успява да грабне и първата награда в конкурса на конкурсите - "Златния Орфей". Но това вече не е било изненада, защото година по-рано нейна песен е удстоена със специалната награда на същия престижен международен форум. По този повод френската актирса Даниел Дарийо, почетен гост на фестивала, възкликва: "Една малка България може да бъде щастлива, че има такъв глас. В гърлото на тази жена са скрити милиони." Тя нарича Маргарита "Балканския лъв" - прозвище, което я съпътства през краткия и живот.

Но изведнъж всичко угасва. Въпреки забележителните й успехи, никой вече не кани певицата у нас. Спират да я пускат да излиза и в чужбина. Изолирана, през 70-те години блестящата Маргарита Димитрова е принудена да си изкарва прехраната, като пее по кръчми и заведения, над името й е поставена схизма и в радиото и телевизията. Умира от инфаркт през 1984 г., в нищета, забравена от всички, а е била едва на 42-годишна възраст.

Причината за грандиозния срив от върха е колкото тривиална, толкова и трагична - отказала среща, не на кого да е, а на самия Тодор Живков. След като първия я поканил на танц в Слънчев бряг и по обичайния си начин безцеремонен начин и тикнал бележка с телефона си, младата жена не отишла на среща с него, въпреки че пред хотела, в който била отседнала, я чакал специален автомобил.

Коментари

Петьо в 03:35 на 05 Dec 2021
Най тъпият журналист,който целенасочено пише против соца! Умряла в нищета...84 та година! Абе лайнар,никой не е умрял през 80 те в нищета в България,...свиньо! Питай дядо си баба си,майка си/ която те е изтърсила сигурно по това време!! И престани да пишеш тъпизми! Още сме ТУКА и знаем как беше!! Помним всички и Г. Кордова и Казански и Д.Хрисова и Лили,Емил,Воронов ....и д-р. и д-р. ....свиньо либерална!
петко пройнов в 05:47 на 05 Dec 2021
Това,което е написал драскачът е пълна глупост.М.Д.си отиде от обикновен алкохолизъм.Бай Тошо на певачки не обръщаше внимание.Питайте Лилито,която много му се натискаше!
Бай Х в 05:53 на 05 Dec 2021
ПЕТЬО, СВИНЬО КОМУНИСТИЧЕСКА ! През 80-те нямаше нищо по магазините и за всичко се чакаше:коли,печки,ТВ, хладилници,само за ядене имаше някои неща ! Ако ти е мъчно за това време нарежи си вестници за клозета и ще ти мине !!!
До бай Х в 09:12 на 05 Dec 2021
Нямаше нищо по магазините за такива кът тебе,убит Х,натискай си л*ната че много вонят на мърша!
Тутанкамон в 10:19 на 05 Dec 2021
Маргарита Димитрова беше любовница на шефа на композиторите Димитър Петков - Дупев, който е автор на прочутата комунистическа песен " Нашата партия"! И затова и дадоха Златния Орфей и никой не я закачаше за нищо. А Дупев беше първи приятел на Тодор Живков заедно с Митко Методиев!
Лосда в 11:06 на 05 Dec 2021
От партиен пропагандист от ЦК знам, че през 80-те имало много самоубийства на самотни възрастни хора от мизерия . Само разни червени доволници дрънкат какъв "рай" беше тогава
Комуняга в 12:45 на 05 Dec 2021
При комунизма беше добре имаше бензин дизел в излишък материали без само да имаш желание да си постройш къща а сега един покрив не можетв да си направите камули къща който имаше 3 деца апартамент му подаряваха
Румен в 16:14 на 05 Dec 2021
По хубаво от соца в България никога не е било .Хората които са живеели по това време го знаят.Магазините се изпразниха когато дойде демокрацията ,хората не бяха сигурни в утрешния ден и се зарадваха Знаем го защото сме го видяли С уважение към по младите!!!!!
Ангел в 09:28 на 06 Dec 2021
Тодор Живков обичаше своят народ . Който пише лъжи и измами рано или късно си плаща . Споменавате с лошо единственият български лидер мислел и правил добро за България
слънчоглед в мъгла в 16:29 на 09 Dec 2021
До Румен Боже, прибери си вересиите! Най-голямата разлика преди и след 10 ноември 1989 г са магазините - сега има абсолютно всичко, тогава банани и цитруси само за коледа, тоалетна хартия - лукс за богоизбраните, качествена книга - една в годината с 4-5 притурки на тъпи комунистически творби. До Ангел- прочети историята на Бай Тошо- за предателствата му към собствената партия и към България (16-та република, Чернобил, бойкот на XXIII OИ в Лос Анджелис, националната купа по футбол- на името на кървавия ни окупатор и всичко свързано с него)
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/