“Помисли ли за детето?”, ме попита Евгения, но аз я удуших

02 December 2021
Цветелина Танкинска

Убиецът Орлин се страхувал, че ще го разкрият, защото следял чрез софтуер телефона на жена си

Преди да я нападне, се скарали, защото мъжът се изпуснал, че я контролира

Мислех, че ще ме хванете по това, че съм проследявал телефона й и че съм използвал различни софтуери, за да разбивам паролите на мобилните й устройства."

Това казва пред криминалните психолози обвиненият в убийството на Евгения Владимирова - Орлин, малко след като му съобщават, че са събрани достатъчно доказателства срещу него, научи "168 часа". Пред вестника профайлърът Тодор Тодоров, който се включва в разследването по случая заедно с екипа си, заяви, че ясно си спомня реакциите на задържания съпруг по време на разпитите. На Владимиров му отнема 6-7 часа да направи самопризнания. Тогава разказва, че използвал системи, чрез които следял комуникацията на жена си в интернет, тъй като се съмнявал, че ще му изневери.

"Точно това е била и причината за спора, който е възникнал между тях на 13 октомври - обяснява психологът. - Съвсем случайно Орлин се изпуска пред Евгения за това, че й следи телефона. Ети, както я наричат близките й, поискала от него обяснение. Оттам тръгва всичко. Не мога да кажа, че е имало скандал между тях, защото ще бъде прекалено силно. По-скоро са имали нещо като спор с цел изясняване, при който мъжът си изпуска нервите и я напада."

Тодоров е категоричен, че убийството е станало импулсивно и не е било планирано.

"Дни преди това наистина са му минавали такива мрачни мисли през главата, но не можем да говорим за планирано престъпление - заключава специалистът. - Имам предвид, че не е бил наличен такъв процес, при който е имало осъзнато планиране на стъпките една по една. Не е мислил как да го направи, кога, после как да прикрива извършеното убийство. Обмислял е обаче да приключи отношенията си с жена си по този начин.

Споделил го е дори пред баща си Пламен, който е бивш служител на службите за сигурност. Точно затова, когато му звъни за помощ, без да му казва, че я е убил, възрастният мъж мигновено отива в апартамента им, защото вече е знаел добре какво точно е направил синът му."

Според криминалния психолог неговият екип и този от отдел "Убийства" още от самото начало са се насочили към Орлин като основен заподозрян. Освен обърканите показания Владимиров категорично отказал да се подложи и на полиграф.

Специалистите стигнали до извода, че в същия ден, в който следите на Евгения се губят безвъзвратно, между нея и мъжа й имало спор, тъй като в последно време отношенията им били обтегнати.

Експертите са категорични, че съпругът се страхувал да не остане без детето, ако двамата се разделят. Така, след като я убива, Владимиров прибира тялото й в куфар и звъни на баща си. Той пък изхвърля трупа.

"Орлин се отървава от телефона на Евгения - обяснява Тодоров. - Не мога да ви кажа дали го е направил от страх полицията да не намери нещо в него, или да установи тези софтуери, които е използвал, за да я следи."

По-късно мъжът съобщава на властите, че майката на детето му е изчезнала. На приятелките на Евгения обаче им прави впечатление, че той не е особено притеснен. Те постоянно го разпитвали и искали от него допълнителна информация, но Владимиров не бил склонен да разговаря. Не бил съгласен и случаят да се раздухва навсякъде, както роднините на жената искали.

Последвали безсънни нощи, в които Орлин не се терзаел за извършеното престъпление, а по-скоро да не бъде разкрит. Разследващи установяват, че на мъжа му хрумнали няколко идеи какво да направи, за да измести фокуса от себе си и да не се превърне в основен заподозрян. Едно от нещата, които предприел, било да пише на познати на Ети от нейно име, за да ги заблуди, че тя все още е жива. На 13 октомври малко след убийството той се свързва с момичетата в общ чат. Със същата група Евгения си направила уговорка за излизане по-късно същия ден. Когато не отишла на уреченото място, близките й се притеснили, тъй като тя винаги била точна.

Ако срещите отпадали, часове по-рано предупреждавала. Сега обаче не вдигала и телефона си. Те започнали да звънят ожесточено, за да разберат какво се случва. Действията й във фаталния ден ги усъмнили много.

Само след минути тя започнала да им пише съобщения. Обяснила им, че отива на тренировка и след като приключи, ще се видят.

По същото това време, в което те си чатят с Евгения, жената вече била мъртва. Телефонът й бил в ръцете на Орлин, който искал да подкрепи лъжата, която по-късно изрича пред полицията, че половинката му е тръгнала за фитнес.

Още в началото обаче тази версия издиша. Причината - камери не я засичат абсолютно никъде в района, през който той твърди, че тя е преминала. Второто, което веднага навело службите на мисълта, че мъжът не казва истината, бил фактът, че Орлин така и не успял да обясни с какво е била облечена жена му.

Освен всичко това Владимиров бил много загрижен как върви разследването по случая. Той звънял на властите често, за да пита докъде са стигнали в работата си. Криминалните психолози го хващат и че всячески опитва да наклони везната към това полицията да спре да търси жена му. Постоянно насаждал мнението, че финалът на историята с нея ще е фатален и тя най-вероятно вече не е между живите.

Разследващи заключават, че мъжът е действал хладнокръвно и дори след смъртта й не се е замислил над стореното.

"На разпита първоначално отказваше да говори, но впоследствие се отпусна - разказва профайлър Тодоров. - Разплака се няколко пъти, но така и не чухме думата "съжалявам". Не видяхме да изпитва и това чувство. Не си личеше и по отношението му към нея, след като съобщава, че тя е изчезнала. Това обаче не е учудващо, в повечето случаи, когато имаме насилствена смърт, няма съжаление от стореното. Няма покаяние.

Няма го момента на терзание - как изобщо е могъл да го направи. По-скоро говорим за един друг тип съжаление - това, че са го разкрили или че е допуснал грешка в прикриването на следите, което е довело до задържането му."

До какви изводи стигат криминалните психолози, които разпитват Орлин?

Те го определят като човек, изпитващ дълбоки трудности в изграждането на силни емоционални отношения.

"Владимиров е изключително несигурен в себе си и при него ясно се забелязва нестабилна самооценка - обяснява Тодоров. - Друго, което прави силно впечатление, е високото му его. То е много ранимо. Точно то се е проявило в момента, в който е започнал да подозира жена си в предателство. Страхувал се е тя да не му вземе детето, ако се разделят."

По време на разпитите пред експертите Орлин сам споделил и какви са били последните думи на Евгения, преди да умре.

"Помисли ли за детето?", го попитала жената, но той я удушил.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/