Как две момчета издириха преди полицията шофьора беглец, убил моторист

15 October 2021
Ваньо Стоилов
Григор Бараков (вляво) и Радослав Иванов завършват тази година Професионалната гимназия по механотехника и автотранспорт в Стара Загора.
Григор Бараков (вляво) и Радослав Иванов завършват тази година Професионалната гимназия по механотехника и автотранспорт в Стара Загора.

- Григор Бараков и Радослав Иванов от Стара Загора хванали мъжа от беемвето, после разбрали, че е на наркотици

- Вече мислят за матурите, единият иска да е инженер, другият - полицай

Две 18-годишни момчета и петнайсетина техни приятели задържаха като на кино в Стара Загора шофьор беглец, който уби моторист на място и рани 16-годишно момиче. Григор Бараков видял водача и запомнил номера на колата, Радослав Иванов помогнал да се открие собственикът, после всички вкупом му спретнали граждански арест в парка, докато дойдат полицаите.

“Разбира се, че не сме герои.

Дори вечерта

не казахме

вкъщи,

че сме задържали шофьора. Коментирахме повече случката със съучениците си”, споделят двамата.

Радослав и Григор са 12-класници в Професионалната гимназия по механотехника и транспорт “Никола Вапцаров”, специалност “Автотранспортна техника”.

Както “24 часа” писа, катастрофата стана на 3 октомври на смрачаване, малко след 19,30 ч. По това време Григор стоял с група приятели на едно от любимите си места в града - до павилиона за закуски на ул. “Иван Шишман”, на ъгъла между езиковата и строителната гимназии. В един момент

от север -

забранена с

пътни знаци

посока,

изскочило БМВ,

което завило надясно и спряло на паркинга пред Гимназията по строителство и архитектура. Бронята му отпред липсвала.

“В началото не ми направи впечатление, помислих, че колата е пострадала на гърбиците наблизо, като е минала с висока скорост през тях. После видях как шофьорът слезе, взе документите си от колата, заключи я и тръгна спокойно нанякъде. В този момент по улицата минаха мои познати, които казаха, че малко по-нагоре е станала катастрофа, моторист и пешеходци били ударени тежко. Аз не бях чул нищо, но тогава се загледах по-внимателно в колата, която бе паркирана отсреща. Стори ми се позната, а и

номерът ѝ -

СТ 56-67, сякаш

ми говореше

нещо

За по-сигурно звъннах по телефона на моя приятел и съученик Радослав, за да го попитам дали ще се досети нещо”, разказва Григор Бараков.

“По разказа на Григор се сетих чий е този автомобил, имах номера на човека, беше ни познат и му позвъних, още докато пътувахме към Стара Загора. Оказа се, че той е продал колата, но ми даде номера на купувача. Позвъних и на него, за да науча, че той също бил продал тази кола. За късмет той на свой ред ми даде номера на новия купувач - оказа се човекът, който преди малко я е паркирал пред строителната гимназия. Казах на Григор да ни чака до колата и веднага отидохме там. Около нея имаше полицаи. Дадох им номера на шофьора, те казаха, че ще го предадат на разследващите.

После на мястото на катастрофата

видях останките

от мотора

Оказа се, че колата няма броня, защото била изхвърчала след мотора в момента на удара. Тогава решихме да звъним на шофьора беглец. Той неочаквано вдигна, но заговори на английски. Тогава разговор с него проведе моят приятел Димо Ракнев, с когото бях пътувал към града - той знае добре езика. Човекът отсреща обясни, че блъснал моторист, че бил оставил колата и дори това, че не е далече, а се намира в най-близкия парк. Някак спонтанно решихме да го намерим”, разказа Радослав Иванов.

Събрали се голяма група момчета - 10-15 души, все ученици. Имали представа как изглежда шофьорът. Потърсили го в парк “Пети октомври”, после някой им казал, че бил тръгнал към разкопките на античния град Августа Траяна. Не го открили и там, пак се върнали към парка.

“В този момент го забелязахме и понечихме да го хванем. Едно от момчетата го улови отзад за качулката на якето и се опита да го обърне към себе си. В този момент той се усети и се опита да избяга. Тогава

аз го дръпнах

за ръката и го

съборих в

пясъчника

на детската площадка в парка. Вече беше тъмно и наоколо нямаше деца. Радо и други момчета го задържаха долу, докато дойдат полицаите, които го закопчаха. Докато лежеше в пясъка, вече казваше, че нищо не е направил, че не е виновен. През цялото време стискаше здраво в ръцете си някаква торбичка, но така и не разбрахме какво има в нея”, споделя Григор.

После се оказало, че извършителят, който

предприел

забранен ляв

завой на червен

светофар

и ударил смъртоносно идващ насреща му моторист, бил употребил наркотици - амфетамин и метамфетамин. И в момента на гражданския му арест на момчетата им направило впечатление, че

човекът е

някак

неадекватен

След това разследването установи, че той е британски гражданин от арабски произход, казва се Ахмед Ариф и е на 28 години. У нас бил от 4 години, учи медицина и вече е в четвърти курс. Обучението му било на английски. Българската му шофьорска книжка била от три месеца. Проверка на “24 часа” показа, че и в Стара Загора такава книжка може да се вземе след изкаран курс и положен изпит на английски език.

Затова не било изненада, че чужденецът не говори български. Той поиска преводач и в съда, който му наложи най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.

А в оня момент момчетата и за миг не помислили, че човекът срещу тях е надрусан и може да пострадат. “Питате, ако беше извадил нож? Е, няма как да извади нож на 10-15 човека”, категоричен е Григор.

Преди време той тренирал борба, но се отказал заради травма. Твърди обаче, че при задържането на беглеца

не е използвал

техника от

борбата

Двамата гимназисти в момента карат курсове за шофьори любители, които са част от учебната им програма. Досега са минали една трета от задължителните 31 часа, но вече познават добре пътните знаци. И знаят кой какво е нарушил през онази фатална неделя, когато на кръстовището между старозагорските улици “Ген. Столетов” и “Иван Шишман” БМВ и мотор “Ямаха” се сблъскаха почти челно и мотористът почина.

Радослав и Григор вече се обявиха срещу безумията на пътя и в бъдеще се виждат като дисциплинирани шофьори.

Тази учебна година е особено важна за тях, защото предстои да вземат шофьорски книжки и ги чакат задължителните матури. Класът им се готви за абитуриентския си бал, дори вече били запазили дата и ресторант. После Григор иска да учи “Двигатели с вътрешно горене” в Техническия университет в София, а Радослав се готви да кандидатства в полицейската академия в Симеоново.

“24 часа” номинира Григор Бараков и Радослав Иванов за инициативата “Достойните българи на годината”.

Коментари

mitoko в 20:24 на 15 Oct 2021
aferim mashalla
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/