Кечистът Деймиън Тангра: $30-40 ми плащат на мач

10 October 2021
БД Онлайн
Деймиън Тангра се занимава с кеч вече шеста година
Деймиън Тангра се занимава с кеч вече шеста година

В началото не е лесно. Искам срещите ми да са като филм на Джеки Чан

  КОЙ Е ТОЙ

Деймиън Тангра или Дъмян е вторият български кечист след Мирослав Барняшев, който успя да пробие в САЩ. 27-годишният здравеняк заминава за Америка през 2014 г. Запалва се по атрактивния спорт от предаванията по телевизията, а съвсем скоро самият той вероятно ще радва феновете.

- Деймиън Тангра или Дъмян от Тервел, как предпочитате да ви наричат?

- В България Дъмян от Тервел ми звучи много добре. Или просто Дъмян. Когато чуя Деймиън Тангра, това означава, че съм в Щатите и е тясно свързано с кеча.

- Как преминахте океана и кога за пръв път решихте, че ще ставате кечист?

- Историята е дълга. Моето приключение започна 2015. Тогава бях за три дни в кеч училището WWA4. Там главен треньор е ЕйАр Фокс. Едно от големите имена в независимия кеч. Тогава моята страст се затвърди. Гледам кеч от 10 -12-годишен. Още откакто даваха по Би Ти Ви Скалата, Ледения Стив Остин и Трите хикса. Първите няколко пъти, когато посетих САЩ, беше в Охайо, а не в Джорджия, където живея в момента. Отидох със студентска бригада. Винаги съм бил запален по кеча. Една от мечтите беше да присъствам на живо на шоу от световната федерация. Имах тази чест през 2014 г. Тогава гледах в Кливланд и беше изключително шоу.

- Занимавали ли сте се с друг спорт преди това, защото за кеча е необходимо да имате доста висока спортна култура?

- Когато учех във Велико Търново, се занимавах две години с кикбокс и муай тай. Не се състезавах, но имах тренировки. След като дойдох в Щатите, започнах да тренирам бразилско жиу-жицу. Двата спорта много ми помогнаха с различните хватки и позициониране.

Българинът все по-често е на плакатите на шоутата
Българинът все по-често е на плакатите на шоутата

- Помните ли първата кеч тренировка? Вярно ли е, че новобранците ги тестват, за да се види дали имат воля?

- Още преди да започна с тренировката, влязох в залата. Там имаше два кеч ринга. Даваш си сметка как всичко изглежда много по-голямо. По телевизията кечът изглежда повече като хореография. Когато видях шоуто на живо, се забелязва как е доста по-силов и физически. Всички имат синини. Въжетата са като кабели. Ожулват те. Първата тренировка беше нормална. На втория ми ден имах тренировъчен кеч мач. В него участваше и Остин Тиъри, който в момента се бие в "Първична сила". Той е от нашето училище. Треньорът реши да види какво ще се случи. Когато погледна назад, не ми е най-добрият мач, но като за начало беше добре.

- Прибрахте ли се ожулен?

- Дадох си сметка, че вратът поема много от тръшванията и бяганията по въжетата. Вратът става като амортисьор на кола. След първия мач ходех целия схванат. Нямах представа дали ще се оправи. Минаха 4-5 дни. Вече бях в кондиция да продължа с кеча. Лека-полека тялото свиква. Имал съм много мачове с болки преди старта. След като започне битката, всичко изчезва. Идва адреналинът. Слушаш публиката и става нещо коренно различно.

- Какво работите в Щатите и как съумявате да съчетавате двете неща?

- Най-трудно се балансира в началото. Когато не си подписал договор с голяма организация и си част от независимия кеч. За мое щастие не ми се е налагало да спя в колата. Барман съм. Опитвам се чрез моите кеч мачове, социалните мрежи и сайтове да добавям допълнително средства. Самите срещи не се плащат много добре. Често ми се случва да пътувам донякъде. Например до Охайо. Вземам си един почивен ден за шоуто. Спя 3-4 часа и след това продължавам с двойните смени, защото трябва да плащам тренировките. Пътуванията не се поемат от промоутърите. Това е естествен път, който трябва да се извърви. Така си проличава кой иска да бъде успешен в света на кеча.

- Легендарният кечист Мик Фоули разказва как всички, които е изкарвал като спасител, е давал за тренировки и пътувания. Колко получавате за кеч мач и какви са другите допълнителни приходи?

- Това е типично за много от кечистите. Често се е случвало бензинът да струва 70 долара. Отделно трябва да ядеш. Отиваме до друг щат, правим шоуто, харесват ни и накрая ни дават по 30-40 долара за мач. Не е лесно в началото. Продавам тениски и снимки с автографи. Това са малки неща, които помагат за приходите. Имам приятел, чийто образ е фермер. Той продава царевица. Шантаво е, но му пасва. Феновете вече започват да разбират как стоят нещата. Много от тях искат да помогнат. Оценявам го. Дори едно от децата наскоро ми подари тениска, която беше направило за мен.

- Мислили ли сте да продавате кисело мляко, розово масло или луканка?

- Хубава идея. Само да опитат луканката и ще я харесат. Също и лютеницата.

- Откъде дойде името Деймиън Тангра? Има ли нещо общо с кечиста Деймиън Прийст, който е много популярен в световната федерация?

- Имах мач с един кечист, който се казва Адам Прийст. С него се бихме в Нешвил. Някой беше написал коментар - Деймиън Тангра и Адам Прийст е равно на Деймиън Прийст. Не са ме сравнявали с него, но на американците им е интересно, когато ме питат откъде идват имената. Първото ми име е от паспорта, но е написано малко по-различно. С буквата "ъ" вместо с "а". Тангра е уникално в света на кеча. Това много ми помага. В началото не можеха да го произнасят. Разказвам им за бога на прабългарите. Беше важно да черпя тези идеи от българската митология. Искам в моя образ да вкарам колкото се може наши неща. Това ме прави по-уникален и различен.

- Какъв е вашият стил и в каква роля се представяте - добър или лош кечист?

- Псевдонимът ми е Учения на тепиха. Този прякор дойде от времето, когато тренирах бразилско жиу-жицу. Звучеше ми добре. Пробвах го в света на кеча и получих добри отзиви. Обичам да правя хватки, които събарят съперника. Искам мачовете ми да са реалистични, с елементи на филм от Джеки Чан. В момента съм предимно от добрите кеч образи. На някои места съм лош, но те са по-малко. Двете си имат своя чар.

- Познавате ли се с Миро - първият българин, който проби в кеча, и доколко той ви повлия?

- Миро е изключително добър и успешен кечист. Когато мислех да започна, все още не знаех, че имаме българин в световната федерация. След това ме мотивира и затвърди мнението ми, че целта не е невъзможна. Гледах го на живо. Тогава беше лош герой. Всички го освиркваха. Само аз виках за него. Всички се оглеждаха. Имах и табелка с бяло, зелено, червено, на която пишеше, че съм дошъл от България да гледам шоуто.

- Случвало ли ви се е на кеч шоута да ви нападнат феновете или да ви замерят с нещо?

- Най-близкото подобно преживяване беше преди 3-4 месеца. Бихме се в отборен мач. С моя партньор бяхме лошите образи. Мястото беше бар. Публиката пиеше. В един момент се направихме, че ще хвърляме един от добрите кечисти в публиката. 20 човека станаха. Ние се завъртяхме и хвърлихме кечиста на ринга. Направихме си шега с тях. На част от хората не им хареса. Когато свърши мачът, един от феновете застана до мен в бойна стойка. Мислех, че ще се опита нещо да ми направи. Изгледах го лошо. Тогава се осъзна, че няма да му се дам и отстъпи назад.

- Какви са вашите планове в кеча?

- Мечтата на всеки е да стане световен шампион в една от двете най-големи федерации. През 2022 г; имам идея да направя кеч семинар в България. Ако се случи, ще бъде първият в историята. Има доста голям интерес. Самият аз вероятно нямаше да напусна страната, ако имах възможност да се обучавам тук.

- Случвало ли се е да прилагате част от кеч уменията в бара, където работите, и как реагират клиентите, когато им кажете с какво се занимавате?

- За съжаление, ми се е случвало да играя ролята на охрана. Не обичам да удрям. Предпочитам със захват да премахна човека от територията на заведението. След това властите се занимават. Другото ми се случва по-често. Когато кажа на клиентите, че се занимават с кеч, някои реагират - това фалшивото шоу ли? Тогава им показвам контузиите. Има част, която е шоу, а в друга се случват реални наранявания. Каскадите се правят от хора, които са тренирани. Нямам нищо против бойните изкуства, но понякога очакваш с месеци някой ММА мач, а той приключва за две минути с контузия. В кеча получаваш 15-20 минути шоу с обрати, образи, история.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/