Да се ожениш за доведената си сестра

26 September 2021
Павлина Трифонова
Мотористът Мигел Оливейра съобщи в инстаграм, че очаква дете от дъщерята на мащехата си.
Мотористът Мигел Оливейра съобщи в инстаграм, че очаква дете от дъщерята на мащехата си.

Звучи странно, защото децата от различни бракове трудно се разбират

Мигел Оливейра е сред изгряващите звезди на световния мотоциклетизъм. И макар миналата година да записа първата си победа МоtoGP и вече да е девети в световната ранглиста, получи голяма международна известност с нещо напълно различно от професионалните му занимания. 26-годишният португалец нажежи социалните мрежи, след като пусна съобщение до своите 641 000 последователи в инстаграм, че чака дете от доведената си сестра. Оливейра разкри, че двамата са се оженили през юли, и публикува снимки от вълнуващия момент и от видеозон на бебето.

“В началото бяхме страхотни приятели, неразделни, но с течение на времето осъзнахме, че изпитваме чувства един към друг, които не са само приятелски, а е истинска любов. Щяхме да се оженим още миналата година, но заради мои състезания отложихме сватбата”, обясни 26-годишният състезател. Той се запознава със съпругата си Андрея Пимента, когато баща му се жени за нейната майка. По това време те са тийнейджъри. Бързо намират общ език и се харесват. Когато обаче откриват, че са влюбени, и започват връзка, им се струва странно да направят обществено достояние този факт. Крият отношенията си цели 11 г., въпреки че родителите им не са се противопоставяли на тяхната любов, както самите те обявиха след сватбата. “Щастлив съм, че синът ми се ожени за жената на живота си”, коментира пред испански вестник бащата на състезателя. Пауло Оливейра разкри, че младата двойка се е сгодила още през септември 2020 г. Майката на Андрея - Кристина, също е доволна, че дъщеря ѝ е намерила толкова голяма любов в лицето на доведения си брат.

Аявно е точно така, защото двамата не спират да изливат чувствата си в социалните мрежи. “Любов моя, днес е твоят ден. Няма ден, в който любовта ми към теб да не расте още повече”, пише Андрея за рождения ден на съпруга си. След това той връща жеста, когато тя става на 24 г., така: “Честито, любов. Още една година рамо до рамо с тази, която обичам най-много. Тя остава толкова специална за мен”.

Сред хилядите одобрителни съобщения и мили пожелания за щастлив семеен живот обаче има и доста коментиращи, на които все още тяхната любов им се струва странна. Като аргумент повечето объркани от нея изтъкват, че по принцип трудно се получава спойка между деца от различни бракове, които трябва да живеят под един покрив. “Вероятно при тях е станало, защото все пак са израснали в други семейства. Срещнали са се, когато вече са били тийнейджъри”, пише читател на сайта на “Дейли мейл” под информацията за сватбата на Оливейра.

Не толкова благосклонни са потребителите на мрежата към TikTok звездата Скарлет Вас, която от няколко месеца пуска клипове как се среща с доведения си брат, след като преди това 7 г. е излизала с най-добрия му приятел. Тя даже публикува видео как тримата стоят и тя се осмелява да целуне новата си тръпка Тайо Ричи. В друг пък Скарлет го пита как би прекарал последния си ден на земята, и той отговаря: “Бих ти направил бебе”. Точно този отговор разгневява доста хора. Един напомня, че ако имат обща майка или баща, това е кръвосмешение, което е незаконно. Друг предполага, че въобще не са доведени брат и сестра и просто се възползват от интереса към подобни истории, за да трупат популярност.

Например друга такава двойка - Диана Камила Авила и Джорди Вена, която започна преди година да споделя чувствата си чрез клипове в TikTok, вече има 9 милиона харесвания и хиляди съобщения. “Ние се обичаме и се чувстваме толкова добре един с друг. Не съм намерила никой, който да ме кара да се чувствам по този начин”, пише Диана в отговор на критичните коментари към действията им. Двамата най-често публикуват видеа как се целуват, танцуват или играят различни роли, но винаги намират начин да подчертаят, че са горди доведени брат и сестра, което явно се оказва най-дразнещото за аудиторията на платформата, но и най-интригуващо.

Вероятно това се дължи на факта, че въпросът за добрите отношения между деца от различни бракове, които трябва да живеят заедно, продължава да е чувствителен, въпреки че има издадена вече доста специализирана литература по въпроса. И отдавна образът на злата мащеха е избледнял. Дори са измислени наименования като “бонус мама” и “бонус татко” за доведените родители.

Все пак обаче масовото очакване е да има търкания между децата от различни бракове, което е оправдано, тъй като много малко от тях всъщност знаят истината защо се е разпаднало предишното им семейство. Обикновено развеждащите се родители избягват да влизат в подробности за причините, за да предпазят малчуганите от разочарование. Ако някой го прави, то често е с укор и обвинения към бившия партньор. В резултат детето се чувства объркано и се засилва чувството му на отхвърляне. Така че, дори да отиде при най-прекрасния доведен родител и най-сладките негови деца, със сигурност ще има затруднения да ги приеме с отворени обятия, защото вече веднъж се е опарило, че някой, когото е обичало, си е тръгнал “просто така”.

Проучвания на Американската асоциация по психология са показали, че детето се приспособява по-добре към новия си живот, когато родителят, който се е изнесъл, го посещава постоянно и поддържа добри отношения с другия родител. Често обаче при появата на нов партньор тези контакти умишлено се избягват, за да може то по-бързо да свикне с новите хора в живота си, което, изглежда, няма как да се случи. Изследванията са установили, че дори при най-добри условия на новото семейство му трябват между 2 и 4 г. да се адаптира към съвместен живот. При това е добре да знае, че има редица подводни камъни, в които изненадващо може да се препъне. Например малките деца могат да изпитват чувство на изоставяне или състезание, тъй като родителите им отделят повече време и внимание на новите си половинки. Юношите пък са по-чувствителни към проявите на привързаност и сексуалност и е възможно да бъдат обезпокоени дори от малки романтични жестове, които възрастните си правят. И тъй като не са в състояние да се справят с подобни емоции, може да станат агресивни към доведените си братя и сестри, които схващат като продължение на мащехата или пастрока си. Което, от друга страна, обяснява и защо истории като на Мигел Оливейра предизвикват толкова голям шум.

Новото семейство е далеч по-уязвимо

“Не е лесно да отглеждаш деца, но може да е още по-трудно, когато не си женен за техния родител, а за някой друг”, казва терапевтката Сали Конъли, която в продължение на 30 г. помага на двойки да стабилизират отношенията си. Тя предупреждава, че е твърде лесно да се оставят родителските разногласия да проникнат в тъканта на брачната връзка и трябва много разбиране и положителен тон, особено когато става въпрос за създаване на ново семейство.

“Когато някой, на когото държите, критикува детето ви или вашия успех като родител, добрите чувства се разяждат и с течение на времето могат да разрушат отношенията ви един към друг и към брака”, посочва Конъли.

Тя съветва хората, отглеждащи доведени деца, да бъдат внимателни с всякакви оплаквания относно тях или родителството на партньора си. По-скоро да му съчувстват в борбата да реши проблемите, които възникват, отколкото да го отменят в това задължение.

“Говорете много за родителството. Научете един за друг какво мислите за него и за желанията на децата си. Уважавайте различията, тъй като никой от вас няма да може да даде добър отговор за всички. Вярвайте, че никой от вас не е противник, и че и двамата искате същото за семейството си. Не забравяйте, че няма да отглеждате деца завинаги. Запазете любовта си жива и брака си защитен от стреса и предизвикателствата, като поддържате обичта и интимността живи”, обяснява терапевтката.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/