Америка казва какво да ядем

18 November 2019
Росен Янков

Който държи ножа, държи и вилицата. А хляба го държат Съединените щати. На всяко наше хранене те поръчват и ястията, и музиката, а плащате ние.

За половин век САЩ преобразиха световното земеделие така, че то стана индустрия. Последва процес на концентрация и днес шепа корпорации контролира почти цялата земеделска продукция, като я поръчва по свои критерии. Преди 50 години 5 фирми държаха 25% от пазара на свинско и телешко в САЩ. Днес 4 фирми държат над 80% от пазара. Но не само в САЩ.

При семената американската фирма „Монсанто“ е това, което е „Майкрософт“ при компютрите – държи интелектуалната собственост. Някои култури – соята например, са изцяло под контрола на „Монсанто“ от семето до супермаркета.

„Макдоналдс“ пък е най-големият купувач на месо в света. И държи навсякъде то да има един и същи вид и вкус, за да отговаря на стандарта за хамбургер. „Макдоналдс“ е и най-големият купувач на картофи, свинско, пилешко, домати, ябълки и зеле в света.

Доматът престана да бъде

сезонен зеленчук

благодарение на „Макдоналдс“. 

През 1992 г. разбъзикаха гена му за гниене и така се появи първият в света ГМО зеленчук. Конкретна причина за това бе, че „Макдоналдс“ понася големи загуби от развалящи се мексикански домати при транспорта им до Чикаго.  Сега домати има целогодишно. Те растат бързо на лампи, берат се зелени и узряват насила с помощта на етилен. Това не са домати, само изглеждат така. Те издържат с месеци и са толкова корави, че хрускат. Имат жили, твърди като колци. И каква стана тя?

Да не повярваш, но вече ядем доматите с колците!

Тази световна революция в храненето тръгва от братя Мак и Дик Макдоналд. Те свиват менюто в своя ресторант до 4 сандвича, уволняват келнерите и правят кухнята на конвейер. Там всеки работник извършва само една операция – например слага ягодово желе на кръгъл пандишпан. На такъв човек се плаща малко и лесно го заменяш. Сандвичите на братята са евтини и се поднасят направо в колата на клиента. Няма маси, чакане, сервиране – всичко става бързо като на поточна линия. Братята имат шеметен успех и създават модела на заведенията за бързо хранене, който променя и самото производство на храни. И да не стъпвате в „Макдоналдс“, „Събуей“ или KFC,

дори да не помирисвате бързи

храни, днес вие ядете месо,

картофи и пр., произведени за тях.

Да вземем пилешкото. Две американски фирми притежават 3/4 от гените на всички бройлери. Те контролират лекарствата и състава на фуражите, клането, обработката и търговските марки на пилетата. През 1950 г. са колели бройлера 70 дни след излюпването при тегло малко над 1 кг. Сега го колят след 46 дни и при това двойно по-тежък – 2,5 кг. Такова скоростно угояване става възможно с генни манипулации, цяла торба медикаменти, принудително хранене, рязане на човки, за да няма канибализъм, и други насилия над птичата природа. Но костите и органите на това пиле не издържат на толкова бърз растеж и то рухва под тежестта си. А и подобно на домата то вече не e истинско, само прилича на пиле. 

В страни като България

повече се поръчват кълки

и поради това пилетата са

с мършав торс върху

грамадни крака.

Тези гротескови пропорции проличават, ако краката се претеглят отделно. При общо тегло 1,2 кг те достигат чак до 700 гр. А в САЩ харесват бялото месо и затова там пилетата са направени да изглеждат като културисти – с тънки крака и огромен гръден кош. Те изкарват последния месец от своя едва 7-седмичен живот със счупени крака, смазани от собствената си тежест. 

И захарта е американизирана! Дори да не близвате кока-кола, вие си подслаждате кафето или чая с продукт, произведен по поръчка на фирмата „Кока-кола“ и съобразен с нейните изисквания. А именно да е добит от царевица под формата на глюкозно-фруктозен сироп, тъй като той е с 35% по-евтин от захарта, добита от захарна тръстика, и с 50% по-евтин от захарта, добита от цвекло. А щом „Кока-кола“ е най-големият купувач на захар в света, този неин сироп се съдържа и в шоколада, сладоледа, кроасаните и всички сладкиши, които ядете. И не само в тях.

Захарта от царевица

се крие и под някой от 34-те й

наукообразни псевдонима

и в солените храни, 

например във всички колбаси

и консерви, а също в млечните

продукти, бирата и другите напитки,

в тестените изделия и безброй още храни. Всеки човек по света поема средно по 30 литра от сиропа на „Кока-кола“ годишно.

Коя храна е „американизирана“ чрез него, се познава по етикета, описващ съставките й според количеството. Там захарта е неизменно на едно от първите три места. Повечето магазини в България и особено лавките и бензиностанциите продават само такива храни.
Но защо й е на Америка да тъпче американците и останалото човечество със захар? 

Защото, както разкрива Ролан Барт в знаменитата си статия „Към психосоциологията на съвременотото хранене“, в САЩ потреблението на захар е въпрос на икономика и политика, на „отношение“ и на „протокол“. Няма нация, неизкушена от захарта, но най-пристрастени към нея са американците. Те потребяват два пъти повече захар от французите.

„Потребяват“, а не „ядат“, пише Барт. „Има я и в блюда, които французите никога не подслаждат, като месо, риба, салати, деликатеси.“ Според него американската кухня е станала сладникава заради заселниците от Германия и Дания, където кухнята е сладко-солена, и заради сухия режим. След него алкохолът липсва от заведенията и човек си взема фанта или друга подсладена напитка за преглъщане на обяда. В малкото шише фанта обаче има цели 9 лъжички захар!

Така в Америка избуява най-голямото от т.нар. от Барт „хранителни предубеждения“ на човека – че сладкото е най-вкусно. То постепенно отучва хората от другите вкусове (горчиво и кисело) и от цели групи храни. Барт припомня комични случаи след десанта в Нормандия, когато

американските войници

са изхвърляли огромни

количества френско сирене,

смятайки го за развалено.

„Би ми било интересно обяснението на неразривната връзка между жизненото равнище и потреблението на захар“, заключава Ролан Барт. Това обяснение вече е налице. И се оказва, че от него хранителната индустрия се е възползвала най-напред и в най-голяма степен именно в САЩ.

Според учените преди 1.2 млн.г., когато се формират човешките гени, на мозъка е зададена програма да търси захар навсякъде в природата. Там тя е във вид на фруктоза – изключително рядко и скъпоценно вещество, налично само сезонно в зрелите плодове и в някои зеленчуци. Организмът на човека не може без нея. Той разгражда всички въглехидрати в храната до глюкоза, а най-голямото количество от нея отива за храна на мозъка. На него се падат едва 2% от телесното тегло, но той консумира цели 18% от енергията му, и то само във вид на глюкоза. Това обяснява неутолимия човешки глад за сладко. При толкова усложнени вкусови рецептори сигналът за него е най-позитивен и най-силен. И да сте вече сити, ви остава апетитът да хапнете нещо сладко. Заради него го има десерта в менютата, заради него човешките зъби издържат на сладко. 

Но за човекоподобния човек единствен източник на рафинирана захар е бил медът. Той не е употребявал зърнени храни, чиято скорбяла лесно се разгражда до глюкоза в организма. Годишно е консумирал по 2 кг мед. С появата на земеделието човекът започва да яде жито и ориз и от тях консумацията на захари нараства, но слабо. През 1830 г. на човек годишно се падат едва по 5 кг захар. Днес според американско изследване всеки човек изяжда годишно шокиращите 78 кг захар.

Храната много изпростя

Хората са всеядни същества и поради това трябва да се хранят разнообразно. През палеолита те са правили именно това. От появата му до днес човечеството е опитало вкуса на около 80 000 вида ядливи растения, животни и гъби. От тях 3000 са били в най-широка употреба. Днешните хора обаче ядат едва 0,25% от ядивните храни в света.
Всеядният човек се нуждае от 80-100 различни химически вещества в храната си, за да е здрав. Колкото повече обеднява този букет, толкова по-лоша и нездравословна е храната, въпреки че днес тя засища хората повече от всякога.

Днешната диета на човека се е опростила радикално. До такава степен, че вече е вредна за здравето, въпреки че хората са сити и доволни.

Те набавят между 56% и 66% от нужните им калории от семената само на 4 растения: царевица, пшеница, соя и ориз. Това са най-масовите култури в световното земеделие, но не защото са най-полезни. Те са най-ефективни и разходите за получаване на 1 хранителна калория от тях са най-ниски. Излиза, че човешката храна изпростява по комерсиални причини в името на печалбата на производители и търговци.

Човекът изяжда до 700 кг храна годишно. Това е биологичен факт, природно наложен лимит колко да ядеш, без да се пръснеш. Но този лимит влиза в тежък конфликт с хранителната мафия. В Америка производството на храни още преди 50 г. достигна ниво, осигуряващо нужните 2000 калории дневно на всеки американец. Оттогава то би следвало да бележи естествен ръст от 1% годишно, колкото е прирастът на населението.

Но 1% е твърде мижав ръст.

Той би сринал цените на

акциите на хранителните

компании. Уолстрийт

не би го търпял!

Затова хранителната индустрия там всячески се стреми да разпъне човешкия стомах и да набута в него още храна. И успява. В Съединените щати се яде най-много. Там на човек се падат 3800 калории дневно, макар че в анкетите хората признават само за 2000 калории. И така да е, от тях брашното дава 768 калории, царевицата – 554, соята – 257, и оризът – 91. Общо 1670, т.е. в американския стомах почти не остава място за друго. 

Колко лъжливи са анкетите личи например от потреблението на месо. Един американец изяжда 125 кг месо годишно и по този показател САЩ са втори в света. Първо е Великото херцогство Люксембург със 136,5 кг, следват Австралия – 121 кг, Нова Зеландия – 115,5 кг, Испания – 110 кг. Българинът яде едва по 36 кг и се очаква те да станат 40 кг през 2020 г. Но това е класация на 177 държави според производството на месо по данни на ФАО – Организацията на ООН за прехрана и земеделие. При изчисляване по данни за продажбите се оказва, че всеки американец изяжда цели 900 кг месо годишно.

Откъде идва тази драстична разлика?

Как 125 кг в кланицата стават

900 кг в магазина? Ами чрез

преработка в колбаси

с добавяне на много вода, на „рога и копита“ и на т.нар. адитиви – всевъзможни добавки за вкус, за цвят, за плътност и трайност. 
Но разпъването на стомаха става най-вече с лансиране на нови и нови храни, които човекът поради всеядната си природа е постоянно изкушен да опитва. За да им се проправи път до пазара, се впрягат огромни ресурси – маркетингови стратегии, рекламни кампании и тълпи лаборанти и диетолози.

Всяка година в света

се появяват по

17 000 нови храни,

като повечето от тях са патентовани в САЩ.  Парадоксално е, но при такова многообразие и пъстрота на опаковките съставът на храните е все по-беден и хранителната им стойност спада. Тази тенденция е от 62 г. насам при 43 култури, чийто състав се следи ежегодно от ФАО.
Съдържанието на витамин С в тях е намаляло с 20%, на калций – с 16%, на желязо – с 15%, на рибофлавин – с 38%, на цинк и селен – с 10%. Това означава, че днес човек трябва да изяде 4 филии хляб, за да получи същата доза цинк, която преди 100 г. е давала 1 филия.

С ябълките е същото – трябва

да се изядат 3, за да се приеме

желязото, което е съдържала

1 ябълка през 1950 г. 

Тази инфлация на храните е заради торовете, от които посевите растат бързо и нямат време да извлекат от почвата повече минерали. Тя е и заради пръскането с пестициди. Растението вече не синтезира полифеноли, за да се бори с болести и вредители. В култури, които са отглеждани без пестициди и се защитават сами, полифенолите са с 50% повече. И генетиката има дял в обедняването на храните. Тя селектира сортове, които дават по-високи добиви, а не които са по-хранителни. Няма как и двете изисквания да се спазят едновременно и затова едното отпада. 

През 2008 г. бе доказано нещо, за което всеки се сеща сам – при отглеждане в съседство на стар и нов сорт от едно растение първият дава по-скромен добив, но пък съдържа повече хранителни вещества.
Подобренията на пшеницата например вдигат за 50 г. добивите тройно, но са намалили желязото в нея с 28%, а цинка и селена – с 31%.

Холщайнската крава (бяла, на черни петна) е увеличили също 3 пъти млеконадоя от 1950 г., но маслеността й е спаднала много в сравнение с кафявата крава, която не е подлагана на такава селекция.

Друг резултат от това обедняване на храните е, че само 7% от калориите в човешкия порцион след 1980 г. идват от плодовете и зеленчуците. Останалите 93% са от добавени захари под формата на царевичен сироп (23%), от добавени мазнини във вид на хидрогенирано олио или маргарин (24%) и от продукти от рафинирано зърно (46%).

Такава храна дава много енергия, но нищо друго.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/