Поколението Z инвестира повече от по-възрастните в злато срещу инфлацията

09 May 2024
24 часа

Златните съкровища на германците, които се състоят от кюлчета, монети и бижута, остават на високо ниво. Пандемията увеличи търсенето на злато като сигурно пристанище в кризисните времена - рекордът за Германия бе постигнат през 2021 година с 9089 тона, пише “Дойче веле”.

Но и показателите за тази година не отстъпват особено - във Федералната република все още 9034 това от благородния метал са частна собственост, установява проучване на франкфуртската Reisebank, един от основните продавачи на злато в Германия. Златото не носи нито лихви, нито дивиденти - но продължава да е стабилно вложение, посочва АРД.

Почти шест процента от световното злато е в Германия.

Златните запаси, които се съхраняват от частните домакинства в Германия като вложения под формата на кюлчета или монети, са се увеличили от 2021 година насам с 35 тона до 5229 тона. Останалите 3805 тона са бижута.

Заедно със златните резерви на Федералната банка - 3353 тона - се оказва, че 5,9 процента от световното злато са германска собственост. Стойността на това злато е около 750 милиарда евро.

Тези, които купуват златото като инвестиция, определят като свой основен мотив защитата от инфлацията (38 процента). Към покупките на злато междувременно са се насочили и младите от поколението Z (родени между 1995 и 2010 година). Нещо повече - от проучването става ясно, че те дори купуват доста повече злато от по-възрастните.

През последните месеци инфлацията спадна, но търсенето на злато се поддържа от войните и кризите, както и от неизвестността във връзка с изхода на важни избори като тези в САЩ, а и от очакването за намаляване на лихвите. Три четвърти от анкетираните в проучването на Reisebank заявяват, че ще продължат да влагат парите си в злато.

То обаче изобщо не е евтино в момента: от началото на годината до края на април цената за тройунция (31,1 грама) стигна 2431 долара, след като преди това бе около 2300 долара.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/